Великий піст починається відразу після Масниці і закінчується перед Великоднем. У 2016 році піст триватиме з 14 березня по 30 квітня. Як правильно харчуватися в ці дні? Дивіться детальний календар харчування у Великий піст.
Суть Великого посту олягає у очищенні душі і тіла через самообмеження, в тому числі і в плані харчування. Це найголовніший християнський піст, який ще називають «Чотиридесятниця». Встановлений він на честь поста, який дотримувався Ісус Христос в пустелі протягом 40 днів, а його мета підготовка до Великодня.
Найсуворіший — останній тиждень перед Великоднем (пристрасна седмиця). У перший день після Масниці — Чистий понеділок, а також в Страсну п’ятницю віруючі взагалі нічого не їдять. В інші дні пісне меню складається за цими правилами: Понеділок, середа, п’ятниця сухоїдення (продукти, які не варилися і не смажилися, тільки хліб, вода, овочі, фрукти, мед, сухофрукти). Вівторок, четвер можна їсти гарячу їжу, але без додавання рослинного і, вже тим більше, вершкового масел. Субота, неділя пісна їжа з олією.
В деякі дні можна додати в раціон рибу. У 2016 році це буде 7 квітня (Благовіщення) і 24 квітня (Вербна неділя). Крім того, на 23 квітня випадає Лазарева субота, коли можна буде їсти рибну ікру.
Календар харчування у Великий піст
Отже, що можна, а що не можна їсти у Великий піст? Дивіться календар харчування на 2016 рік.
Тиждень 1 (14 — 19 березня)
Понеділок, 14 — повне утримання від їжі (Чистий понеділок).
Вівторок, 15 — сухоїдення.
Субота, 16 — сухоїдення.
Четвер, 17 — сухоїдення.
П’ятниця, 18 — сухоїдення.
Субота, 19 — гаряча їжа з олією.
Неділю, 20 — гаряча їжа з олією.
Тиждень 2 (21-27 березня)
Понеділок, 21 — сухоїдення.
Вівторок, 22 — гаряча їжа без олії.
Середа, 23 — сухоїдення.
Четвер, 24 — гаряча їжа без олії.
П’ятниця, 25 — сухоїдення.
Субота, 26 — гаряча їжа з олією.
Неділю, 27 — гаряча їжа з олією.
Тиждень 3 (28 березня — 3 квітня)
Понеділок, 28 — сухоїдення.
Вівторок, 29 — гаряча їжа без олії.
Середа, 30 — сухоїдення.
Четвер, 31 березня — гаряча їжа без олії.
П’ятниця, 1 квітня — сухоїдення.
Субота, 2 — гаряча їжа з олією.
Неділю, 3 — гаряча їжа з олією.
Тиждень 4 (4-10 квітня)
Понеділок, 4 — сухоїдення.
Вівторок, 5 — гаряча їжа без олії.
Середа, 6 — сухоїдення.
Четвер, 7 — гаряча їжа без олії, а також риба.
П’ятниця, 8 — сухоядение.
Субота, 9 — гаряча їжа з олією.
Неділю, 10 — гаряча їжа з олією.
Тиждень 5 (11-17 квітня)
Понеділок, 11 — сухоїдення.
Вівторок, 12 — гаряча їжа без олії.
Середа, 13 — сухоїдення.
Четвер, 14 — гаряча їжа без олії.
П’ятниця, 15 — сухоїдення.
Субота, 16 — гаряча їжа з олією.
Неділю, 17 — гаряча їжа з олією.
Тиждень 6 (18-24 квітня)
Понеділок, 18 — сухоїдення.
Вівторок, 19 — гаряча їжа без олії.
Середа, 20 — сухоїдення.
Четвер, 21 — гаряча їжа без олії.
П’ятниця, 22 — сухоїдення.
Субота, 23 — гаряча їжа з олією, а також рибна ікра.
Неділю, 24 — гаряча їжа з олією, а також риба.
Календар харчування на Страсному тижні (25 квітня — 1 травня)
Понеділок, 25 — сухоїдення.
Вівторок, 26 — сухоїдення.
Середа, 27 — сухоїдення.
Четвер, 28 — сухоїдення.
П’ятниця, 29 (Страсна п’ятниця) — повне утримання від їжі.
Субота, 30 — сухоїдення.
Неділя, 1 травня (Воскресіння Христове) — Великдень, закінчення Великого посту.